Schipper van zeilschip waarvan giek afbrak tijdens schoolreis krijgt taakstraf

De schipper van het zeilschip Risico waarvan de giek afbrak tijdens een schoolreisje op de Waddenzee is donderdag veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur. De rechtbank in Leeuwarden legde hem ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden op voor dood door schuld. Bij het ongeluk kwam de 12-jarige scholiere Tara om het leven.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van zes maanden geëist tegen de 50-jarige schipper Daan V. uit Harlingen voor grove nalatigheid. Daarnaast eiste het OM een beroepsverbod van 2,5 jaar, maar dat is volgens de rechtbank niet nodig.

Giek verkeerde in slechte staat 

Volgens de rechtbank is de schipper nalatig geweest, omdat de giek van zijn schip in slechte staat verkeerde. Er zaten zogeheten windscheuren in, waarin water bleef staan. De giek is van binnenuit gaan rotten en was op meerdere plekken aangetast. Bovendien voer de man met verlopen keuringsrapporten.

Schedelbreuk 

Het ongeluk gebeurde op 31 augustus vorig jaar toen het schip op weg was van Terschelling naar Vlieland. De gebroken giek viel op het achterhoofd van Tara, die met haar school Dalton Den Haag op zeilkamp was. Ze liep een schedelbreuk op. Reanimatie mocht niet meer baten.

Door: ANP