Kinderen die langs Noordzeekust wonen hoeven niet naar school vanwege storm

Op veel plekken langs de Noordzeekust zijn basisscholen en middelbare scholen donderdag dicht vanwege de storm Ciarán. Dan kunnen leraren en leerlingen op tijd veilig thuis zijn.

Het Vlietland College in Leiden is de hele dag gesloten. In die regio geldt vanaf het eind van de ochtend code oranje. "Dat is precies een tijd waarop veel leerlingen van en naar school moeten fietsen. Om onveilige situaties te voorkomen houden we de school dicht", meldt de onderwijsinstelling. Toetsen worden verplaatst naar maandag.

In Den Haag sluiten de tien middelbare scholen die zijn aangesloten bij de koepel VO Haaglanden. Zij hebben bij elkaar 23 locaties. "Sommige leerlingen en medewerkers komen van ver. Daarom hebben we dit collectieve besluit genomen", legt bestuursvoorzitter Han Elbers van de koepel uit.

Ook het Dalton Lyceum in Barendrecht schrapt lessen en verplaatst toetsen. ROC Zadkine in Rotterdam schrapt eveneens de lessen en bijeenkomsten. Examens die nog moeten beginnen, gaan niet door.

Veilig naar huis 

Het Don Bosco College in Volendam is donderdagmiddag ook dicht. "We doen dit, omdat vanaf vanmiddag code oranje is aangekondigd en we het risico lopen dat er bussen uitvallen waardoor leerlingen niet meer naar huis kunnen. Daarnaast willen we dat alle leerlingen en personeelsleden veilig thuis zijn voordat het onverantwoord wordt om de straat op te gaan."

Op de Adriaan Roland Holstschool in het Noord-Hollandse Bergen vallen alle lessen ook uit: "We hopen dat alle leerlingen op tijd veilig thuis zijn voor de storm in volle hevigheid losbarst." Het Vellesan College in Velsen meldt: "Veiligheid gaat voor alles. Voor de leerlingen die niet zelfstandig naar huis kunnen en opgehaald worden, blijft de aula open. Zorg ervoor dat je binnen blijft en neem voorzorgsmaatregelen."

De middelbare scholen Oscar Romero, d'Ampte en Werenfridus in Hoorn, het Murmellius Gymnasium, OSG Willem Blaeu, CSG Jan Arentsz en het Stedelijk Dalton College in Alkmaar en omgeving, het Mendelcollege in Haarlem en het Huygens College in Heerhugowaard nemen ook maatregelen zodat leerlingen en leerkrachten veilig thuis zijn.

Door: ANP