Rotterdamse scholen ondertekenen nieuwe afspraken voor meer veiligheid

Rotterdam vindt het belangrijk dat leerlingen, studenten en leraren zich veilig voelen op school. De gemeente heeft daarom samen met onder meer Rotterdamse scholen, de politie en Stichting Jongerenwerk op Zuid nieuwe afspraken gemaakt over veiligheid op scholen. Dat meldt de gemeente Rotterdam. 

Deze afspraken staan in het convenant Veiligheid in en om het onderwijs. Een convenant is een overeenkomst waarin afspraken staan. Deze week hebben alle betrokken partijen, onder wie burgemeester Aboutaleb en onderwijswethouder Said Kasmi, het convenant ondertekend.

Sociale media 

Jongerenwerker Hermon Kafela ziet dat veiligheid een belangrijk onderwerp op scholen is. "Jongeren pakken tegenwoordig hun telefoon om te filmen als er ruzie is op het schoolplein. Ze gaan joelen en delen beelden van de ruzie op sociale media", vertelt Hermon. "Ook worden leerlingen gedwongen om iets te doen, omdat er wordt gedreigd om seksueel getinte foto’s online te zetten. Andere leerlingen delen die foto’s op sociale media als Snapchat, TikTok of Instagram. Het is heel moeilijk om die foto’s van internet te verwijderen. Ook komt het voor dat leerlingen roddels over elkaar verspreiden op sociale media. Dit gebeurt door zogenoemde ‘gossip girls'."

Actuele onderwerpen 

Een van de nieuwe afspraken in het convenant is dat er meer jongerenwerkers zijn op scholen. Zij geven voorlichting over actuele onderwerpen. "Bijvoorbeeld over het filmen en verspreiden van video’s, sociale media en straatcultuur. Maar ook over wapenbezit en seksueel grensoverschrijdend gedrag. We vertellen wat de gevolgen kunnen zijn en dat sommige dingen strafbaar zijn. Ze zijn zich daar niet altijd van bewust. Ook praten we over dat ze online geen dingen moeten doen waar ze later spijt van kunnen krijgen."

Persoonlijke aandacht 

"Leerlingen kunnen ook elke schooldag bij mij terecht om te praten. Dat doen we zonder anderen erbij. Dat is voor veel leerlingen heel belangrijk, omdat ze thuis niet over dingen kunnen praten. Persoonlijke aandacht is hard nodig. Ze voelen zich daardoor gehoord. Sommige jongeren hebben vervelende dingen meegemaakt, waardoor ze zich niet overal veilig voelen. Ik vind het daarom belangrijk dat ze zich bij mij wel veilig voelen."

"Ik spreek de taal van de jongeren om makkelijker contact te leggen. Leerlingen komen me soms opzoeken tijdens de pauze of een tussenuur. Ze vertellen dan wat ze hebben gedaan of waar ze mee zitten. Dat ze opgelucht ademhalen als ze hun verhaal kwijt zijn, maakt mijn werk heel bijzonder. De reacties van de leerlingen zijn supergoed. Ik krijg veel liefde terug."

Partners 

De volgende organisaties hebben het convenant ondertekend. Zij werken samen aan veilige scholen: Albeda, Avicenna college, BOOR, CVO, Driestar-Wartburg, Emmauscollege, gemeente Rotterdam, Grafisch Lyceum Rotterdam, GSR, HMC, Hoornbeeck, iHUB, Laurens Lyceum, LMC-VO, Montessori Lyceum Rotterdam, het Openbaar Ministerie, de Passie, Politie Eenheid Rotterdam, STC Group, Vrije School, Yulius, Yuverta, Stichting Halt, Stichting Jongerenwerk op Zuid en Zadkine.  

Door: Nationale Onderwijsgids