Normal_diverse-kids-reading-books-2022-12-16-00-41-16-utc
Vandaag doen 37 Limburgse scholen en 8.400 Limburgse leerlingen mee aan de Leesestafette. De actie is onderdeel van de campagne Het Limburgs Kwartiertje, waarbij deelnemende scholen uit het primair- en voortgezet onderwijs een kwartier lezen in de klas. Dit meldt Sittard-Geleen Nieuws.
Met het motto maak het verschil met vijftien minuten vrij lezen in de klas willen de organisatoren laten zien dat dagelijks een kwartier kleine moeite kost, maar dat het een grote impact heeft op het verminderen van taalachterstanden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de leesvaardigheid van een kwart van de vijftienjarige onvoldoende is om goed mee te kunnen doen op school en in de maatschappij.

Opening

Bij de opening van de Leesestafette spreekt leesambassadeur Tirsa With de leerlingen toe via een live verbinding. Na een gezamenlijk aftelmoment beginnen alle 37 scholen tegelijkertijd met het vrij lezen in de klas. Wanneer vijftien minuten voorbij zijn, begint de volgende klas.
 
Naast de campagne heeft de organisatie Het Limburgs Leesoffensief een informatie website gecreëerd en bieden Leesoffensief scholen ondersteuning op het gebied van leesbevordering en leesplezier.
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch