Met een Zakkie probeert de Horeca Vakschool in Rotterdam mobieltje te weren

Scholen door heel Nederland gaan op hun eigen manier om het de discussie over mobiele telefoons in de klas. De Horeca Vakschool in Rotterdam heeft misschien wel de oplossing gevonden in een speciaal zakje. Dat meldt RTL Nieuws. 

Vanaf 1 januari 2024 zijn mobieltjes niet meer welkom in het klaslokaal. Tot die tijd moeten scholen zelf uitzoeken hoe ze het gebruik van mobiele telefoons in de klas door leerlingen kunnen tegenhouden of reguleren.

Zakkie 

Leerlingen aan de Horeca Vakschool in Rotterdam zagen op hun eerste schooldag een zakje hangen aan ieder tafeltje. Het zogenaamde Zakkie. Het is de bedoeling dat de leerlingen aan het begin van de les daar hun telefoon in stoppen. Het zakje blokkeert vervolgens alle signalen, er komen dus geen berichten binnen en er is geen getril of ander geluid te horen.

Engels- en ICT-docent Daphne Straver is enthousiast over het Zakkie. “Als onderwijsinstelling moet je leerlingen ook voorbereiden op de maatschappij. Verantwoord telefoongebruik hoort daarbij, want die telefoon is nu eenmaal een onderdeel geworden van onze samenleving.” Een verbod vindt Straver dan ook niet van deze tijd. “En een grote doos of tas waar alle telefoons ingaan is ook niet ideaal. Het blokkeert de signalen niet, dus soms hoor je dan toch een telefoon trillen of een geluidje.” Voor de vakantie heeft Straver al in meerdere klassen een pilot gedraaid met een Zakkie en dat verliep goed.

Met klittenband goed dicht 

“We zijn echt niet dom om te denken dat het Zakkie honder procent waterdicht is, maar ik geloof wel dat het kan helpen”, aldus locatiedirecteur Berivan Elis. “Iemand kan bijvoorbeeld een oude telefoon meenemen en die in het zakje doen, terwijl hij zijn eigen telefoon op zak houdt. Het zomaar openen van het zakje gaat in ieder geval niet. De zakjes zitten met klittenband vast en dat is zo sterk dat het behoorlijk wat geluid maakt als je ze opent.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk