Tyfoon zorgt ervoor dat organisatie Wereldjamboree scouts moet evacueren

De organisatie van de Wereldjamboree in het Zuid-Koreaanse Saemangeum heeft laten weten dat het evenement wordt ingekort. Het zou tot zaterdag duren, maar slecht weer, met name de waarschuwing over de komst van een tyfoon, betekent volgens de organisatie dat alle deelnemers eerder dan gepland moeten vertrekken. De deelnemers moeten het terrein van de Wereldjamboree verlaten en worden naar de hoofdstad Seoul gebracht waar de Zuid-Koreaanse overheid voor opvang zorgt. In Seoul wordt een alternatief programma voor het evenement georganiseerd en de sluitingsceremonie van het evenement is volgens de planning op 11 augustus.

De gevreesde tyfoon wordt donderdag aan de zuidkust van het land verwacht. Het evenement van de circa 43.000 scouts is zes dagen geleden begonnen op een groot terrein dat laag aan de zuidwestkust ligt op ingepolderde wadden. De Wereldjamboree werd ook geplaagd door de erg hoge zomertemperaturen, maar volgens Zuid-Koreaanse media waren de ergste problemen met de hitte op het grote festivalterrein net opgelost.

Hitte 

De Zuid-Koreaanse overheid was door de hitte al druk met het evenement. Zo werden onder meer militaire artsen en apparatuur voor airconditioning gestuurd toen deelnemers in het enorme tentenkamp zonder schaduw onwel werden door de hitte. Zuid-Koreaanse media hebben uitvoerig bericht over de tekortkomingen in Saemangeum en noemden de organisatie een nationale schande.

Resterende dagen 

De regering van president Yoon Suk-yeol probeert nu nog wat te maken van de resterende dagen. Er wordt 48 miljoen euro extra in de jamboree gestopt en deelnemers die niet eerder vertrekken dan gepland, zouden getrakteerd moeten worden op toeristische uitstapjes. Premier Han Duck-soo sprak in het weekend al over "een alternatief programma gericht op kennismaking met de Zuid-Koreaanse industrie, cultuur, geschiedenis en natuur".

Door: ANP