'Sociale contacten onder jongeren juist vergroot door de e-bike'

Een hoogleraar wil een verbod op e-bikes onder jongeren om overgewicht tegen te gaan. Een gewone fiets zou bijdragen aan het ontwikkelen van een betere conditie. Dat meldt Billy van den Ende van Enviolo. 

Het verbieden van e-bikes onder jongeren om overgewicht tegen te gaan zal niet alleen dramatisch uitpakken voor de fysieke gezondheid, maar voornamelijk ook voor hun mentale gezondheid. De tijden zijn veranderd, vroeger pakte je de fiets om daar je vrienden te zien. Tegenwoordig gebeurt veel meer online en zitten jongeren steeds meer achter een (computer)scherm.

Voldoende lichaamsbeweging 

De e-bike biedt juist de mogelijkheid om sneller menselijk contact op te zoeken, iets dat cruciaal is om de mentale gezondheid te bevorderen. Het staat buiten kijf dat naast het fietsen, ongeacht of het een fiets of e-bike is, kinderen voldoende lichaamsbeweging moeten krijgen. Dit moet vanuit de school en door ouders gestimuleerd worden. Het nu verbieden van de e-bike zal de zoveelste tegenslag zijn voor een generatie die het toch al zwaar te verduren heeft.

Door: Nationale Onderwijsgids