Zomervakantie vieren in Egypte kan in het Rijksmuseum van Oudheden

Tijdens de zomervakantie (zaterdag 8 juli t/m zondag 3 september) staat het Rijksmuseum van Oudheden in het teken van het oude Egypte. Met de kindertentoonstelling ‘Op zoek naar Toetanchamon’, een funky farao familieroute in de tentoonstelling ‘Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk’, knutseltafels, speurroutes en de Summer School Egypte (2, 9 en 16 augustus) is er van alles te doen, voor jong en oud. Het museum is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Dat meldt het Rijksmuseum van Oudheden.

Muziek, kostuums en videoclips naast Egyptische godenbeelden, koningsportretten en teksten in hiërogliefen: de funky farao familieroute in de tentoonstelling ‘Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk’ laat jong en oud samen kijken, luisteren en ontdekken hoe en waarom muzikanten zich laten inspireren door het oude Egypte. ‘Kemet’ is een van de namen die de Egyptenaren drieduizend jaar zelf geleden aan hun land gaven. Ze verwezen daarmee naar de zwarte vruchtbare aarde langs de oevers van de rivier de Nijl. De tentoonstelling ‘Kemet’ laat het oude Egypte en Nubië zien door de ogen van moderne artiesten met Afrikaanse roots. De funky farao familieroute is gratis bij een bezoek aan het museum.

Speurtochten 

Speuren in de kindertentoonstelling ‘Op zoek naar Toetanchamon’. Met spellen, filmpjes, codes en raadsels gaan kinderen op zoek naar Toetanchamons ondergrondse graftombe. Daarna nemen een kijkje in het Egyptische Dodenrijk en in een modern mummie-laboratorium. Ook toetsen ze het waarheidsgehalte van de vele verhalen die er bestaan over de beroemdste farao van Egypte. ‘Op zoek naar Toetanchamon’ is speciaal voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Voor kleine broertjes of zusjes is er een gratis speurkaart. Samen speuren kan ook in de Egyptische zalen op de begane grond van het museum. Met speurkaarten en -boekjes zijn al puzzelend andere verrassendste hoekjes in het museum te ontdekken. De mooiste en spannendste verhalen over alles wat er te bewonderen valt, is te beluisteren met speciale audio tours. De audiotours (gratis) en speurroutes bij de vaste presentaties over Egypte (2,95 euro) zijn verkrijgbaar bij de kassa.

Knutselactiviteiten 

In de Tempelzaal staat het grootste topstuk uit de museumcollectie: een èchte Egyptische tempel voor de godin Isis, van 2000 jaar oud. Daar speelt elke dag wordt een spectaculaire lichtshow over de geschiedenis van het museum: om 11.30 uur, om 13.30 uur (versie speciaal voor kinderen) en om 15.30 uur (Engels). De voorstelling duurt vier minuten. Na een museumbezoek kunnen kinderen in de Tempelzaal knutselen en zelf creatief aan de slag. Bij de knutseltafels naast de Egyptische tempel kunnen ze shirts en slippers knutselen, armbandjes rijgen of een koninklijk Egyptisch portret knippen, plakken, vouwen en kleuren voor het ontwerp van een platenhoes. De knutselactiviteiten zijn gratis bij een bezoek aan het museum.

Summer School Egypte 

Speciaal voor kinderen vanaf 7 jaar is er op drie woensdagmiddagen in augustus de Summer School Egypte. Die bestaat uit het kindercollege ‘Waarom rappen sommige muzikanten over Egyptische farao’s?’ op 2 augustus, een rap-workshop op 9 augustus en een workshop tassen ontwerpen op 16 augustus. De Summer School sessies zijn gratis en beginnen om 13:00 uur. 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Ilona Hartensveld