Tijdens finale Vakkanjers presenteren leerlingen 'Frisse lucht' ideeën

Leerlingen uit heel Nederland zijn dit schooljaar aan de slag gegaan om hun school te voorzien van ‘frisse lucht’. Het onderwijsprogramma Vakkanjers daagde hen uit om hun talenten en technologische vaardigheden te ontdekken én in te zetten in de praktijk. Op donderdag 8 juni presenteren de beste teams hun ideeën en prototypes tijdens de finale bij New Tech Park in Apeldoorn. Dat meldt het Platform Talent voor Technologie.

Dit schooljaar stond Vakkanjers helemaal in het teken van frisse lucht. Mede door corona staat dit thema hoog op de maatschappelijke agenda. Ventilatie op scholen is nu belangrijker dan ooit. Vooral omdat het van grote invloed is op de gezondheid, concentratie en dus de leerprestaties. Daarom gingen leerlingen in teams aan de slag met de vraag hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun school wordt voorzien van voldoende frisse lucht. Om die vraag te beantwoorden, werd er gebrainstormd, onderzoek gedaan en ontworpen. De leerlingen deden op deze manier veel technische kennis en vaardigheden op. Daarnaast ontwikkelden de halve finalisten hun digitale en communicatieve vaardigheden door een pitchvideo op te nemen en te monteren, en een jurypresentatie te houden. 

Landelijke finale 

Dit jaar vindt de landelijke finale van Vakkanjers plaats op donderdag 8 juni bij New Tech Park in Apeldoorn, een inspirerende plek die focust op innovaties binnen de kansrijke techniek. Leerlingen presenteren hun ideeën aan de jury tijdens de Vakkanjers markt en op het podium. Ook de pitchvideo’s tellen mee voor het eindoordeel. Alle prototypes van de finalisten worden tijdens de finale tentoongesteld zodat bezoekers en andere deelnemers de ideeën kunnen bewonderen.  

Iedere doelgroep krijgt een andere challenge 

Vakkanjers kent een doorlopende lijn van groep 7 tot en met het laatste jaar van het voortgezet onderwijs. Jongens en meisjes kunnen hun technische en digitale vaardigheden ontdekken en ontwikkelen als Vakkanjer Junior (groep 7 en 8), Scout (klas 1 van het voortgezet onderwijs), Explorer (klas 2 en 3) en Pioneer (klas 3 en 4). Iedere doelgroep krijgt een andere challenge. Zo bouwden de Juniors het meest frisse klaslokaal, voorzagen de Scouts een schoolruimte op een slimme manier van frisse lucht, keken de Explorers naar de luchtkwaliteit in een ruimte buiten de school en toverden de Pioneers een oud gebouw om tot een nieuwe toekomstbestendige schoolruimte.  

Door: Nationale Onderwijsgids