Nieuwe oproep voor jongeren om nu nog gratis HPV-prik te halen

De GGD roept jongeren tussen de 19 en 26 jaar op om zich te laten vaccineren tegen het HPV-virus. HPV kan allerlei soorten kanker veroorzaken. De opkomst is volgens de GGD nog steeds niet hoog, maar het is wel belangrijk dat één van de twee prikken voor de zomer gehaald wordt. Nu zijn de vaccinaties nog gratis, en na de zomer moet ervoor betaald worden. Dat meldt RTV Noord

“Je moet twee prikken hebben en daartussen moet een half jaar zitten. Als je één of beide prikken op een later tijdstip haalt, dan zijn er kosten aan verbonden. Dat kan oplopen tot 350 euro”, aldus woordvoerder van de GGD Lily Benjamin. Het opkomstpercentage voor de HPV-vaccinatie ligt nu op zo’n 20 procent. Veel jongeren hebben de brief over de vaccinatie wel ontvangen, maar die ligt dan nog ergens te stof te happen.

Kan gevaarlijk zijn 

“Veel mensen dragen het HPV-virus bij zich, maar vaak ruimt je lichaam dat zelf op. Maar in een bepaald percentage kan het leiden tot baarmoeder-, anus- of peniskanker”, zegt Benjamin. Het kan dus een gevaarlijk virus zijn. 

Seksueel actief 

De vaccinatie tegen HPV zit standaard in het Rijksprogramma voor jongens en meisjes vanaf tien jaar, want de vaccinatie werkt het beste als je nog niet seksueel actief bent. De groep van 19 tot 26 jaar vaak wel al seksueel actief, maar alsnog valt er met een vaccinatie nog wel wat gezondheidswinst te behalen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk