Probleemjongeren gestopt met klassieke muziek bij McDonalds Winschoten

De McDonalds in Winschoten heeft iets bijzonders bedacht om de hangjeugd rondom het gebouw weg te sturen. Overdag is er in het restaurant gezellige muziek te horen, maar ’s avonds komt er andere muziek voor in de plaats. Dat draait de McDonalds namelijk klassieke muziek. Dat meldt RTV Noord. 

Winschoten heeft veel probleemjongeren. Volgens de gemeente Oldambt zitten er kinderen van maximaal een jaar of vijftien in die jeugdbendes. De tieners dealen drugs, stichten brand en plegen geweld. De gemeente Oldambt trekt 750.000 euro uit om de problemen te bestrijden.

Borden slopen en rommel maken 

De hangjeugd zat eerst in parkeergarage ‘t Rond in Winschoten, maar toen ze gingen werken met openings- en sluitingstijden, gingen de jongeren ergens anders naartoe. Dat werd onder andere de McDonalds. En dat is hinderlijk voor iedereen. De jeugd sloopt nog weleens een bord en ze maken veel rommel. Ook hebben de jongeren een keer iets opgeblazen met vuurwerk.

Regels 

Omdat de filiaalmanager van de McDonalds wil dat het een leuke plek blijft, moeten bezoekers na 20.00 uur zich aan bepaalde regels houden. Er mogen dan maximaal twee scholieren per keer naar binnen en er mag maar in een bepaald gedeelte van het restaurant gezeten worden. Ook zijn bezoekers verplicht om iets te kopen. En er wordt dus klassieke muziek gedraaid.

En de maatregelen werken volgens de filiaalmanager ook echt. De McDonalds is nu een maand bezig met deze maatregelen en de grote groepen hangjongeren die er voorheen waren zijn er nu niet meer. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk