Normal_feliphe-schiarolli-hes6nuc1mvc-unsplash__1_

Het aanmeldsysteem voor leerlingen die naar de middelbare school in Groningen gaan, wordt vanaf komend schooljaar eerlijker. Ouders dienden begin dit jaar meer voorkeursscholen in dan was toegestaan, waardoor eerlijke ouders zich benadeeld voelden. Dit meldt RTV Noord. 

Op dit moment werkt het aanmeldsysteem zo dat ouders hun kind bij meerdere middelbare scholen kunnen aanmelden. Ouders mogen volgens de regels slechts twee middelbare scholen van dezelfde koepel opgeven als voorkeursschool, dat mag een christelijke en openbare zijn maar mogen ook twee scholen van dezelfde stroming zijn. Toch zijn er ouders die van de regel afwijken en voorkeuren bij meerdere scholenkoepels opgeven. Populaire scholen in de stad zitten hierdoor sneller vol en dit pakt volgens ouders die zich wel aan de regels houden negatief uit.

Wrang voor eerlijke mensen

Vader Maurice van Dijk neemt het de ouders niet helemaal kwalijk, omdat zij ook het beste willen voor hun kind. “Maar als dit door een niet goed functionerend lotingsysteem verkeerd uitpakt, zoals nu, is dat wel wrang voor mensen die wel eerlijk zijn geweest.”

In Groningen kijken scholenkoepels nu toch weer naar één aanmeldsysteem dat volgend jaar al in gebruik genomen moet worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky