Spaanse brandweer redt groep Nederlandse leerlingen en leraren

De Spaanse brandweer heeft zondagmiddag een groep van 120 Nederlandse leerlingen en twintig leraren gered vanwege slecht weer. Dat meldt de NOS.

De groep leerlingen en hun leraren was aan het wandelen in Girona toen het weer plotseling omsloeg. De Catalaanse weerdienst had al wel een waarschuwing uitgedaan voor slecht weer in die regio. Rond 15.00 uur kreeg de brandweer een melding dat er een groep in nood was.

Wandeling 

De leraren en leerlingen van het christelijke lyceum Zandvliet uit Den Haag waren onderweg van de Sant Eudald de Jou-kerk naar Pont de Llierca. Dat is een 28 meter hoge brug in de gemeente Girona. Tijdens de wandeling daalde de temperatuur plotseling en er kwamen hagelbuien en een harde wind stak op. De groep week af van de wandelroute om te gaan schuilen, maar daarna wisten ze de weg niet meer te vinden. 

Veilig op de camping 

De rector van de school heeft al contact gehad met de groep leraren en leerlingen. Hij laat aan de NOS weten dat de groep inmiddels weer veilig op de camping is. Spaanse media melden dat sommige leerlingen en leraren blauwe plekken hebben opgelopen van de hagel, maar de rector zegt dat hij daar niets vanaf weet. “Voor veel leerlingen is zo’n buitenlandreis de mooiste herinnering van hun schooltijd. Wat ze nu hebben meegemaakt, is heel vervelend, maar vandaag is het mooi weer en gaan ze in Spanje gewoon verder met de geplande activiteiten.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk