Geen voorrang meer in Amsterdam op montessori-, dalton- en vrij onderwijs

Leerlingen van een basisschool met montessori-, dalton- en vrij onderwijs kregen tot aan dit jaar voorrang op middelbare scholen met datzelfde onderwijstype. Volgend jaar verdwijnt deze voorrangsregel. Dat meldt AT5. 

Volgens de vereniging van middelbare schoolbesturen OSVO krijgen alle leerlingen op deze manier evenveel kans om op de school van de eerste voorkeur terecht te komen. Dat wordt nu voorkomen door alle voorrangsregel. Het plaatsen van achtstegroepers in Amsterdam is elk jaar weer een enorme opgave. Kinderen geven een top 12 scholen door, en daarna krijgen ze allemaal tegelijkertijd de uitslag van de loting te horen. 

Top 3 

Wanneer je als eerste keuze een school van hetzelfde type onderwijs op je lijst hebt gezet, dan heb je voorrang op alle andere kinderen die graag naar die school willen. Al jaren proberen de Amsterdamse schoolbesturen onder leiding van de OSVO om zoveel mogelijk kinderen op een school van hun top 3 te plaatsen. Ieder jaar gaat dit een beetje beter, dit jaar ging al 78 procent van alle leerlingen naar de school van hun eerste keuze.

De bedoeling is dat uiteindelijk zoveel mogelijk kinderen naar de school van hun eerste keuze kunnen. Volgens Elisabeth Bootsma van Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA) gaat dat met afschaffing niet lukken. “Dan moet je ineens concurreren met kinderen die montessori op een heel laag nummer hebben staan, maar wel ingeloot worden.”

Geen passende oplossing

Jaarlijks is er een groep basisschoolleerlingen die buiten de boot vallen bij de loting. Ook dit jaar stappen ouders van gedupeerde kinderen naar de gemeente om te laten weten hoe zorgelijk dit probleem is. Voor 27 kinderen werd er dit jaar geen passende oplossing gevonden. Wethouder Onderwijs van Amsterdam Marjolein Moorman benadrukte gisteren in de raadscommissie dat het geen onwil is om die kinderen geen juiste plek te kunnen bieden. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk