Normal_depressie__depressief__angst__stress

Uit onderzoek van GGD Noord- en Oost-Gelderland onder bijna drieduizend jongeren tussen de 16 en 25 jaar blijkt 51 procent te kampen met psychische klachten. De GGD maakt zich grote zorgen, want er sprake van een toename van het aantal klachten na het wegvallen van de coronamaatregelen. Vier op de tien jongvolwassenen is gestrest door hun school of studie. Dit meldt Omroep Gelderland. 

In 2019 zei 29 procent van de jongvolwassenen last te hebben van psychische klachten. Dat dit nu is opgelopen naar 51 procent, baart de GGD grote zorgen. Er is veel sprake van stress, eenzaamheid en suïcidale gedachten. Of de coronapandemie een directe oorzaak is van de klachten weet de GGD niet, maar het heeft zeker invloed gehad.

Negatieve invloed

“Ruim vier op de tien jongvolwassenen geven aan enkel een negatieve invloed te hebben ervaren van de coronapandemie. Twee derde had tijdens de coronaperiode extra steun of hulp nodig, met name omdat ze niet lekker in hun vel zaten.”

De GGD gaat scholen adviseren en ondersteunen bij het aanpakken van de problemen. Jongeren die kampen met problemen, worden door de GGD opgeroepen om contact te zoeken met de organisatie via deluisterlijn.nl of te bellen met het anonieme zelfmoordpreventienummer 113.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky