Helft van de kinderen tussen de 9 en 13 jaar zegt telefoonverslaafd te zijn

Ruim de helft van de kinderen tussen de 9 en 13 jaar noemt zichzelf in meer of mindere mate telefoonverslaafd. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van onderzoeksbureau No Ties voor het NOS Jeugdjournaal. Meer dan 500 kinderen deden mee aan het onderzoek en vulden de enquête in. Dat meldt de NOS. 

Meer dan de helft van de kinderen heeft vaak het gevoel dat ze even op hun telefoon moeten kijken en vinden het moeilijk om de telefoon weg te leggen. 8 op de 10 kinderen geven aan dat ze langer op hun telefoon zitten dan eigenlijk de bedoeling is.

Regels over telefoongebruik 

Daarom gelden er thuis en in de klas vaak ook regels over het telefoongebruik. Driekwart van de kinderen geeft aan dat ze thuis niet altijd op hun telefoon mogen. Dat betekent voornamelijk geen telefoon aan tafel en ook geen telefoon ’s nachts op je slaapkamer. Meer dan de helft van de kinderen zegt dat er een schermtijd is afgesproken met de zijn of haar ouders.

Telefoon in beslag genomen door leraar 

Ook op school mogen kinderen niet altijd hun telefoon gebruiken, op sommige scholen wordt de telefoon in beslag genomen door de juf of meester voordat de les begint. De meerderheid van de kinderen vindt dit trouwens een goed idee om in te voeren als regel op school.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk