Zeilschip met veertien Nederlandse tieners aan boord strandt bij Noorwegen

Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht is met 26 mensen aan boord vastgelopen bij Noorwegen. Onder de passagiers zijn veertien Nederlandse kinderen in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. Dat meldt de NOS.

Het schip van 46 meter lang strandde vannacht om 02.30 uur bij Rugholmen. Dat is een eilandje ten noorden van de stad Trondheim. Een half uur later kwam er een melding binnen bij de reddingsmaatschappij van Zuid-Noorwegen dat het schip in nood was.

Geen gewonden 

De reddingsdienst heeft iedereen van boord gehaald, behalve de kapitein en de stuurman. Zij wachten nog op de komst van een sleepboot. De rest van de opvarenden kwamen vanochtend aan bij het vasteland. Er zijn geen gewonden gevallen.

Sneeuwstorm 

De kapitein van de reddingsboot zegt tegen Noorse media dat er een sneeuwstorm woedt en dat het zicht matig tot slecht is. Het vastlopen van het schip wijt hij aan een fout van de bemanning en niet zozeer aan het slechte weer.

Vaker problemen 

De Noorderlicht is een tweemastschoener van Swan Expeditions uit Akkrum, en bedrijf dat zich specialiseert in reizen voor scholen. De Noorderlicht kwam in november 2022 ook al in de problemen, maar dat gebeurde op de Atlantische Oceaan. De as die de schroef aandrijft was verschoven, waardoor de schroef het roer blokkeerde en het schip stuurloos was. De boot werd toen naar het vaste land gesleept en de leerlingen die toen aan boord waren kregen een tijdje les in Lissabon. Toen het probleem eenmaal was verholpen konden ze hun reis richting het Caribisch gebied vervolgen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk