Normal_oculist-and-little-child-in-glasses-in-optical-cli-2022-12-16-21-04-37-utc__1_

Door urenlang te turen op een smartphone, tablet of in een boek worden steeds meer mensen bijziend. Oogarts Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC pleit voor wetgeving die scholen verplicht tenminste een uur per dag met de leerlingen naar buiten te gaan. "Vooral tijdens de basisschoolleeftijd, want dan groeit het oog het hardst.”

In totaal is twee uur per dag buiten zijn belangrijk om bijziendheid te voorkomen. ,,Dat komt door het licht, maar ook omdat daar een uitgebreid kleurenpalet is en omdat we daar in verte kijken”, zegt Klaver. Bijziendheid is onomkeerbaar en wordt vooral veroorzaakt door onze levensstijl.  

Helft twintigers is bijziend

De helft van de twintigers is inmiddels bijziend. In veertig jaar tijd is dat aantal verdubbeld. In Azië, waar kinderen nog vaker naar beeldschermen staren, is zelfs 80 tot 85 procent van de jongeren bijziend. Klaver heeft het over een ‘onzichtbare pandemie’. Bijziendheid is niet onschuldig, benadrukt ze. "Een op de drie hoogbijzienden (met een afwijking van -6 of hoger) loopt het risico later slechtziend of zelfs blind te worden.”

Lees hier het hele interview met Klaver.

Door: Nationale Onderwijsgids / Marjolein Kooyman