Dijkgraaf ontwikkelt samen met collega's koninkrijksbeurs Caribische studenten

De ministers van onderwijs van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland willen een beurs creëren om de uitwisseling van studenten binnen het Koninkrijk te vergroten. De ministers kondigden het plan voor een zogenoemde koninkrijksbeurs dinsdag (lokale tijd) aan tijdens het jaarlijkse Vierlandenoverleg Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op Curaçao.

"Het is belangrijk dat we de jonge mensen van de eilanden een beter perspectief bieden door gebruik te maken van de kracht van het Koninkrijk", aldus de Nederlandse minister Robbert Dijkgraaf in een verklaring na afloop van het overleg. Hij wijst op meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat veel Caribische studenten in het vervolgonderwijs in Nederland tegen extra barrières aanlopen.

Caribbean academic orientation year

De vier landen willen daarom ook een 'Caribbean academic orientation year' ontwikkelen om de Caribische studenten beter voor te bereiden op een opleiding op het hbo en de universiteit. De drie universiteiten in het Caribisch gebied moeten dat als gezamenlijk programma aan gaan bieden, waarbij ze de optie hebben samen te werken met Nederlandse hogescholen en universiteiten. Het is de bedoeling dat op lange termijn het voortgezet onderwijs in het Caribisch gebied zelf beter aan gaat sluiten bij het vervolgonderwijs in Nederland.

Door: ANP