Energiestrop van half miljoen euro dreigt voor middelbare school Hageveld

Rector Peter Stam van het Atheneum College Hageveld in Heemstede luidt de spreekwoordelijke noodklok. Op 31 december loopt het energiecontract af van de school. Op 15 december moeten ze al in zee gaan met een nieuwe energieleverancier. Het nieuwe contract zal de school op jaarbasis een half miljoen euro gaan kosten. De rector stelt ter vergelijking dat hij voor dat geld met gemak zes fulltime docenten kan aannemen. Dat meldt NH Nieuws.   

De school zit in een monumentaal pand. Normaal gesproken is dat prachtig, maar de laatste jaren brengt de leeftijd van het pand problemen met zich mee. De school heeft onlangs wel het dak en de gevels geïsoleerd, maar de ramen van enkel glas zijn nog niet vervangen. 

Steun op maat 

Volgens rector Stam gaat het niet ten koste van onderwijs, maar sommige lesmaterialen worden wel later vervangen dan andere om de extra kosten laag te houden. Stam pleit er dan ook voor dat de overheid met steun op maat komt. Daarmee vergelijkt hij het met de energiesteun van twee keer 190 euro dat elk huishouden in Nederland krijgt. Volgens Stam hebben sommige huishoudens dit helemaal niet nodig en andere juist het dubbele. 

Met scholen is het volgens Stam hetzelfde. Een aantal scholen zit in nieuwbouwgebouwen met driedubbele beglazing of heeft nog een lopend betaalbaar energiecontract. Maar er zijn ook scholen die in dezelfde situatie verkeren als het Atheneum College Hageveld. 

Stijgende lasten 

Deze week maakte het kabinet bekend dat er structureel 400 miljoen euro extra naar de stijgende lasten van scholen en cultuurinstellingen gaat. Het geldt komt pas na de winter beschikbaar en hoe het precies besteed gaat worden is niet bekend. Tot die tijd krijgen alle docenten en leerlingen het advies om een dikke trui aan te trekken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk