Normal_vluchteling_asielzoeker

Betrokken organisaties hebben niet alle vluchtelingenkinderen in beeld. De asielopvang zit zo vol, dat het vaak niet lukt om alle kinderen tijdig van onderwijs te voorzien. Volgens de organisaties zitten de opvanglocaties voller dan vol. Dit meldt NU.nl. 

Op een nieuwkomersschool in het Limburgse Schinnen zouden dertig kinderen onderwijs krijgen, maar eind september hoorden ze dat ze verplaatst werden naar een cruiseschip in Noord Holland. Een dag later mocht de nieuwkomersschool maar één leerling ontvangen.

Niet bekend hoeveel kinderen naar school gaan

Omdat veel vluchtelingenkinderen op dit moment in de crisis- en noodopvang zit, worden ze veel verplaatst. Ze bevinden zich veelal niet lang op één plek, waardoor maar weinig zicht is op hoe het onderwijs voor deze kinderen is geregeld. Of dat het überhaupt is geregeld. Volgens LOWAN, de organisatie de scholen bij het nieuwkomersonderwijs helpt, is eigenlijk helemaal niet bekend hoeveel kinderen naar school gaan. Duidelijk is wel is dat het niet lukt om alle kinderen binnen drie maanden op een school te krijgen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky