Provincie Brabant wil schoolbussen schrappen, leerlingen Andel de dupe

Honderden leerlingen van Curio Prinsentuin in Andel dreigen de dupe te worden van de nieuwe openbaar vervoerplannen van de provincie Brabant. In die plannen wordt een groot deel van de acht speciale scholierenlijnen geschrapt. Die scholierenlijnen rijden van en naar de school in Andel. Honderden leerlingen maken dagelijks gebruik van deze ‘schoolliners’. De gemeente Altena noemt de plannen dan ook onacceptabel en scholenorganisatie Curio heeft er ook geen goed woord voor over. Dat meldt Omroep Brabant. 

“Dagelijks maken 452 leerlingen gebruik van de bussen”, aldus Rob Neutelings, voorzitter van de overkoepelende scholenorganisatie Curio. “Ruim twee derde van onze leerlingen woont op flinke afstand van onze school in Andel. Direct en indirect rijden er dagelijks acht buslijnen op onze school. Je kan dan toch niet besluiten om daar in 2025, vanwege een nieuw concessie, maar mee te stoppen. We hebben tot 7 december de tijd om onze eigen visie te geven op deze plannen.”

Regulier openbaar vervoer 

De gemeente Altena en Curio vinden het onzin dat de provincie beweert dat leerlingen de school ook kunnen bereiken met het reguliere openbaar vervoer. “Wij gaan hier dan ook op korte termijn over in gesprek met de provincie om expliciet aandacht te vragen voor de gevolgen van onze jeugd én om aan te geven dat deze gevolgen voor ons onaanvaardbaar zijn”, aldus wethouder Tanis van de gemeente Altena.

“In het ‘Ontwerp-Programma van Eisen’, voor de nieuwe concessie van het openbaar vervoer zitten voor Altena ook mooie verbeteringen”, zegt wethouder Tanis. “Daar staat echter tegenover dat ongeveer de helft van alle leerlingen van Curio Prinsentuin, die met de bus komen en voor het overgrote deel buiten Altena wonen, straks de dupe zijn.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk