Islamitische privéschool omstreden Haga-bestuurder heet Het Achterhuis Lyceum

De voormalig bestuurder van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam heeft de afgelopen jaren achter de deuren gewerkt aan de oprichting van een islamitische privéschool, Het Achterhuis Lyceum. Vernoemd naar het Achterhuis waar Anne Frank zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilhield, omdat moslims die zich niet aan alle overheidsregels houden net als de Joden in WOII worden opgejaagd, aldus Soner Atasoy. In 2019 waarschuwde de AIVD over terroristische banden die hij zou hebben. Dit meldt NRC. 

Voormalig onderwijsminister Arie Slob heeft in 2019 geprobeerd Atasoy uit onderwijsland te krijgen, via verschillende rechtszaken. De rechter én Raad van State vinden echter dat hij Atasoy niet had mogen opdragen op te stappen. Toch had de voorzitter van het Haga Lyceum de bestuurder al ontslagen.

Onderwijsinspectie

Het Achterhuis Lyceum bestaat al sinds 2021, maar zou slechts een klein groepje leerlingen dat thuisonderwijs volgt onderwijzen. Deze 45 kinderen hebben een vrijstelling van de inschrijvingsplicht doordat hun ouders zich hebben beroepen op het gebrek aan islamitisch onderwijs in Den Haag. Atasoy wil dat ook leerlingen zonder vrijstelling op het lyceum terechtkunnen en daarom heeft hij de Onderwijsinspectie ingelicht over zijn school. Die komt binnenkort langs om te controleren of deze aan de minimumeisen, zoals veiligheid en bevoegde docenten, voldoet. Voldoet Het Achterhuis Lyceum, dan krijgt het erkenning als privéschool. De inspectie blijft toezichthouden, maar in mindere mate dan bij openbare scholen.

Door: Nationale Onderwijsgids