Gomarus-scholen niet alsnog aangeklaagd voor antihomobeleid

Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem en Zaltbommel niet te vervolgen voor het antihomobeleid. Twee oud-leerlingen van de school en COC Nederland probeerden vervolging van de school af te dwingen. Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag hun eisen afgewezen. Dat meldt NU.nl 

Het OM concludeerde op 15 juni vorig jaar dat de Gomarus Scholengemeenschap daardoor ‘over de grens van het toelaatbare’ was gegaan. Toch vervolgde justitie de onderwijsinstelling toen niet, want zij hadden het beleid aangepast. 

Artikel 12-procedure 

Twee oud-leerlingen vonden het onbegrijpelijk dat het OM wel constateerde dat er strafbare feiten waren gepleegd, maar dat ze niet overgingen tot vervolging. Daarop dienden zij met een advocaat een zogeheten artikel 12-procedure in. 

Discriminatie 

Het hof concludeerde woensdag opnieuw dat de Gomarus-scholen zich schuldig hadden gemaakt aan discriminatie. Ook vond het hof dat de school één van de klagers dwong om uit de kast te komen. Toch vindt het hof dat het OM geen nieuwe zaak hoeft te beginnen. De rechters wijzen erop dat de school het beleid heeft aangepast. 

Bovendien waren alle bovenstaande dingen zes jaar geleden aan de orde. Er zin sindsdien geen nieuwe incidenten meer gemeld. Daarnaast heeft de scholengemeenschap één van de klagers een schadevergoeding beloofd. 

Negatieve publiciteit 

Ook vinden de rechters dat de Gomarus Scholengemeenschap al genoeg negatieve publiciteit over zich heen heeft gehad. Daarom is het niet nodig om de scholen alsnog te vervolgen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk