Datalek op middelbare school Amersfoort, alle kinderen moesten naar huis

1300 leerlingen van het Farel College in Amersfoort zijn afgelopen donderdag naar huis gestuurd. Ook vrijdag waren de kinderen de hele dag vrij. Toen kon er worden gewerkt aan een oplossing voor het probleem. Dat meldt het AD. 

De middelbare school in Amersfoort stapte deze zomer over van Google naar Microsoft Office. Eén verkeerd vinkje en alles liep in de soep, dat bewijs het datalek. “In een aantal gevallen is door collega’s het verkeerde hokje aangevinkt”, zegt rector Gijs van Andel. Hierdoor kwamen documenten uit de periode 2014 tot en met 2018 online te staan. 

Lesvoorbereidingen en presentaties 

Van Andel benadrukt dat het niet gaat om een hack van buitenaf. Gelekte documenten die door iedereen in te zien waren, zijn onder meer lesvoorbereidingen en presentaties, maar mogelijk ook gespreksverslagen van leerlingen.

Naar huis gestuurd 

Vanwege het verdere onderzoek en het vinden van een oplossing zijn de 1300 leerlingen vrijdag naar huis gestuurd. Van Andel was niet blij met die ingreep. “Het is meer dan vervelend om de kinderen naar huis te sturen. Ook betreuren wij het datalek. Wij zullen onderzoek doen naar hoe dit kon gebeuren.”  

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk