'In elke klas zitten er wel één of twee jongeren met zelfmoordgedachten'

De Roadtrip Suïcidepreventie deed woensdag Arnhem aan. Ze kwamen langs omdat de stad volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen ‘zijn kop boven het maaiveld steekt’ waar het gaat om aandacht over zelfmoord. Toch zijn er in Arnhem ook jaarlijks tientallen zelfmoorden en stijgt het aantal ook nog steeds. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Als het aan staatssecretaris Van Ooijen ligt moet het telefoonnummer, 113, net zo bekend worden als alarmnummer 112. Landelijk praat je volgens Van Ooijen over een paar duizenden zelfdodingen per jaar. Mensen met zelfmoordgedachten zijn er nog veel meer. “Met name onder jongeren zien we een sterke toename. Dat heeft natuurlijk te maken met de coronalockdowns, daar leed de jeugd erg onder.”

Denken aan zelfdoding 

Gemiddeld zitten er in elke klas wel één of twee jongeren die weleens aan zelfdoding denken, zegt Barbara Rooks. Dat is dan ook meteen haar oproep aan docenten en klasgenoten om goed om je heen te kijken. “Het betekent niet dat deze jongeren ook meteen zelfmoord gaan plegen. Je wilt juist voorkomen dat mensen zo erg afglijden dat er specialistische hulp nodig is.”

Het leven 

Van Ooijen denkt wel dat de inzet moet zijn dat alle zelfmoorden voorkomen kunnen  worden. “Het is vaak niet zo dat mensen niet meer willen leven, maar dít leven niet meer willen. Daarom moeten we kijken naar hoe we iemand zijn leven zo moeten inrichten dat het wel een leven is wat hij of zij zou willen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk