Overlijden 12-jarig meisje door giek vindt burgemeester Harlingen 'geen incident'

Ina Sjerps, de burgemeester van Harlingen, stelt veel vragen over de veiligheid van historische schepen en wil volgende week in gesprek met de lokale bruine vloot nadat een 13-jarig meisje dat woensdag is overleden na een ongeluk met een afgebroken giek. Dat meldt het AD. 

Rond het middaguur voltrok zich woensdag een drama op de Waddenzee ter hoogte van Terschelling. Er zat een groep Haagse leerlingen op de boot van middelbare school Dalton. De leerlingen waren in het Waddengebied vanwege een zeilweek. Doordat de giek afbrak op het historische zeilschip overleed een leerling ter plaatse. Op het schip zaten zo’n 15 medeleerlingen. Die werden zo snel mogelijk door de politie opgevangen en met Slachtofferhulp in contact gebracht. Niemand anders raakte gewond.

Keuring 

 Burgemeester Sjerps vertelde aan het AD graag in contact te blijven met de bruine vloot. “Die historische schepen zijn prachtig en er werken betrokken schippers die het mooie wad laten zien. Maar dat moet wel veilig.” Sjerps weet dat alle boten worden gekeurd, maar wacht nu vooral de uitkomsten van het onderzoek van de politie af. 

Controles en kennis 

In augustus 2016 begaf al een de mast het van het historische zeilschip Amicitia, dat kwam door vergaand houtrot. Ook kwamen er als eens drie Duitse toeristen om het leven vanwege een mastbreuk in Harlingen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde na de ongevallen dat het er in de bruine vloot-sector aan kennis ontbrak. Keuringen en controles schoten ook vaak tekort.

Sjerps hoopt dat de resultaten van het onderzoek snel komen. “Het is goed om hiernaar te kijken.” Sjerps vindt niet dat het aan haar is om te beslissen dat de bruine vloot komt stil te liggen. “Die bevoegdheid heb ik ook niet.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk