Stoppen met social media heeft een positief effect op je hersenen

Stoppen met social media blijkt een positief effect te hebben op je mentale gezondheid. Dus als je deze vakantie weleens hebt gedacht ‘ik neem een pauze van social media’ dan is dat alleen maar goed. Je ervaart daarmee een nieuw soort vrijheid. Dat meldt RTL Nieuws.   

“Social media zijn over het algemeen visuele prikkels”, aldus neuroloog Frank Visscher van het Adrz ziekenhuis in Zeeland. “In tegenstelling tot lichamelijke prikkels die je krijgt als je elkaar bijvoorbeeld aanraakt, leggen visuele prikkels heel veel beslag op je hersenen. Ze bevatten namelijk heel veel informatie.” Uit onderzoek blijkt dat één week stoppen met social media al kan leiden tot een afname van gevoelens van depressie en angst.

Dopamine 

Toch is het lastig om te stoppen en dat komt door de verslavende werking van social media. “Bij elke like die je krijgt geven je hersens druppeltjes dopamine af. Dat geeft een prettige ervaring en daar willen we altijd meer van”, aldus Visscher. 

Overprikkeling 

Stoppen is dan ook lastiger dan gedacht. Je krijgt echte afkickverschijnselen net zoals bij een alcohol- of drugsverslaving. Als je dan eenmaal toch gestopt bent pluk je daar wel meteen de vruchten van. “Je interne activiteit zal minder worden en de storm in je hoofd, van overprikkeling, zal gaan liggen. Dat hebben je hersens zo nu en dan ook echt nodig.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk