Maarten van Rossem vond de middelbare school een gevangenis

Historicus en NPO-coryfee Maarten van Rossem vond de middelbare school "een gevangenis". Dat bekende de 78-jarige allesweter donderdag in het programma De Slimste Mens. Hij noemt de dag waarop hij afscheid nam van de middelbare school de mooiste dag van zijn leven.

"We krijgen een gekalligrafeerd getuigschrift, dat deed onze tekenleraar", herinnert Van Rossem zich. "Ik zette dat getuigschrift zo in mijn slaapkamer neer dat ik het zou zien als ik zou ontwaken. Dan zou ik kunnen denken: ik ben klaar met deze gevangenis. Met al die dingen die mij niet bijster interesseerden. Ik kan eindelijk een leven gaan leiden."

Getuigschrift 

En zo geschiedde. Toen Van Rossem de volgende ochtend de ogen opende, keek hij naar het getuigschrift. "En ik dacht: ik ben vrij", verzuchtte de historicus zes decennia later in de uitzending van De Slimste Mens.

Twintigste seizoen 

Het populaire programma is deze week begonnen aan het twintigste seizoen. In het programma moeten min of meer bekende Nederlanders vragen over zeer diverse onderwerpen beantwoorden.

Door: ANP