Vapes roken op de school-wc is tegenwoordig heel normaal

Jongeren lijken massaal te vapen, oftewel elektrische sigaretten te roken. Dat gebeurt in de kroeg, op de school-wc en zelfs tijdens de lessen. Vooral wegwerpvapes met smaakjes zijn heel populair. Uit onderzoek van NOS Stories blijkt dat het voor minderjarigen heel makkelijk is om aan de vapes te komen. Ook wordt het steeds duidelijker dat vapes, en dan met name de wegwerpvariant, schadelijk zijn dan werd gedacht. Dat meldt de NOS. 

“Hoewel we de data nog niet hebben, horen en zien wij ook de signalen dat het vapegebruik toeneemt”, zegt Trimbos-arts Esther Croes. “Daar maken we ons ook we zorgen over.” Een basisschool in Helmond trok vorige maand aan de bel vanwege vapes in groep 7.

Markeerstift 

Oudere docenten geloven het als de leerlingen zeggen dat ze een markeerstift in de hand hebben, want de vapes lijken met hun verschillende kleurtjes ook niet op sigaretten. Docenten en schoolleiders geven aan dat jongeren in de klas last hebben van hun vapegedrag. De leerlingen zijn misselijk, suf en een soms zijn de leerlingen benauwd.

Nicotine 

Lang werd gedacht dat vapen minder schadelijk was dan roken. Nieuw onderzoek laat echter zien dat vapen voor jongeren niet minder schadelijk is dan normale sigaretten roken. In veel wegwerpvapes zit namelijk gewoon nicotine. “En nicotine is zeker voor jongeren heel erg verslavend. Het verstoort de hersenen”, aldus Croes. 

Webshops en sociale media 

Tieners komen toch heel makkelijk aan de vapes, want ze kopen ze via webshops en sociale media. Als je maar bevestigd dat je achttien jaar ouder bent kan je al een vape bestellen. Er wordt geen id-check gedaan. 

Id-controle 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft toe dat er bijna geen id-controle is. “Wij kunnen alleen handhaven als we met eigen ogen zien dat een vape aan een minderjarige wordt verkocht”, aldus woordvoerder Lex Benden. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk