In verschillende wijken dreigen jongeren in de drugscriminaliteit te belanden

162.000 jongeren in Nederland  lopen een groot risico om in de drugscriminaliteit te belanden. In bepaalde achterstandswijken gaat het om meer dan 1 op de 8 jongeren. Een aantal van die jongeren groeit door naar de georganiseerde misdaad en raakt betrokken bij liquidaties en afpersing. Dat meldt het RTL Nieuws. 

Jongeren die het grootste risico lopen om in de misdaad te belanden, kampen vaker met schulden, stoppen vroegtijdig met school en komen bij bureau Halt terecht voor taakstraffen. 

Helmond-West 

Het is wel opvallend dat de groepen risicojongeren overal in het land te vinden zijn. Het centrum van Almere, de Rosmolenwijk in Zaandam, Emmermeer in Emmen en Keent in Weert scoren hoog. Rotterdam is koploper van Nederland met zo’n 10.940 risicojongeren, maar de wijk waar het hoogste percentage risicojongeren woont ligt in het Brabantse Helmond-West. 13,7 procent van de jongeren loopt daar het risico om in de drugscriminaliteit te belanden. Dan gaat het om ongeveer 110 jongeren.

Miljoenen euro's 

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz heeft in april 82 miljoen euro uitgetrokken om nieuwe generaties drugsdealers in probleemwijken te voorkomen. Minister Weerwind van Rechtsbescherming trekt daar nog eens 61 miljoen euro extra voor uit zo bleek afgelopen zaterdag. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk