Seksueel grensoverschrijdend gedrag en de hoeveelheid aan maatregelen

Voor scholen is het moeilijk uit te zoeken welke middelen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag effectief zijn. Dat zegt regeringscommissaris Mariëtte Hamer in haar reflectie op de contouren van het nationaal actieplan seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Dat meldt VOS/ABB.

De belangrijkste observatie van Hamer is dat er nog veel moet gebeuren om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aan te pakken. “Op álle onderdelen van de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld moeten dingen beter geregeld worden. Daarmee wil ik niet zeggen dat er niets gebeurt, maar soms is het nog te weinig.”

Effectieve maatregelen 

Als voorbeeld geeft ze de situatie in het onderwijs. “Aan preventieve maatregelen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag is geen gebrek. Maar in het grote aanbod is het voor scholen moeilijk om de weg te vinden naar effectieve maatregelen, en om deze vervolgens ook op de juiste manier in te zetten. Daarmee lopen we een risico dat kostbare onderwijstijd besteed wordt aan iets dat geen, of een averechts, effect blijkt te hebben.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk