Platform 'Bezorg Veilig' voor verbetering verkeersveiligheid maaltijdbezorgers

Vandaag lanceert jongerenorganisatie TeamAlert, samen met ROV Zuid-Holland, provincies Gelderland en Overijssel en gemeente Rotterdam, “Bezorg Veilig”. Dit online platform heeft als doel om de verkeersveiligheid onder maaltijdbezorgers te verbeteren. Dat meldt TeamAlert. 

Elke dag rijden er duizenden maaltijdbezorgers dwars door Nederland om maaltijden bij mensen thuis te bezorgen. Deze bezorgers zijn vaak jongeren, die op een snelle e-bike of scooter hun werk doen. Uit onderzoek van TeamAlert blijkt dat één op de vier maaltijdbezorgers wel eens is betrokken bij een verkeersongeval. Een ruime meerderheid vertoont ook risicogedrag tijdens het bezorgen van maaltijden.

Veilig onderweg 

Om de veiligheid van maaltijdbezorgers in het verkeer te verbeteren, heeft TeamAlert, in opdracht van ROV Zuid-Holland, provincies Gelderland en Overijssel en gemeente Rotterdam, een nieuw online platform ontwikkeld: “Bezorg Veilig”. Dit nieuwe online platform biedt allerlei handvatten voor werkgevers en maaltijdbezorgers om de bezorgers veilig onderweg te laten zijn. Zo kunnen de jonge bezorgers bijvoorbeeld een online training volgen om gevaren die zij kunnen tegenkomen tijdens hun werk beter te leren herkennen.

“Bezorg Veilig” biedt niet alleen handvatten aan maaltijdbezorgers om hen veilig onderweg te laten zijn. Ook de werkgevers van de bezorgers vinden veel tips om de veiligheid voor hun bezorgers te verbeteren. Zo vinden zij informatie over de voordelen van het investeren in de verkeersveiligheid van hun bezorgers.

Verkeersveiligheid 

“De maaltijdbezorger is een kwetsbare verkeersdeelnemer, vanwege de vaak jonge leeftijd die ze hebben en het snelle voertuig waarop ze rijden”, vertelt Suzanne van der Geest, onderzoeker bij TeamAlert. “Met “Bezorg Veilig” heeft TeamAlert samen met de partners een laagdrempelig en toegankelijk online platform ontwikkeld, voor zowel de maaltijdbezorgers als hun werkgevers. Zij kunnen hier terecht voor informatie en een training, zodat de bezorgers veiliger door het verkeer gaan. Hiermee hopen we dat het voor werkgevers makkelijker wordt om te werken aan verkeersveiligheid en voor bezorgers om veilig te bezorgen.”

Geïnteresseerde maaltijdbezorgers en werkgevers vinden “Bezorg Veilig” op www.bezorgveilig.nl. De laatste ontwikkelingen op het online platform volg je op de diverse socialmediakanalen. “Bezorg Veilig” is te vinden op Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: TeamAlert