Tijdens Rotterdams Stadsdictee strijden middelbare scholieren tegen elkaar

Op dinsdag 17 mei is er weer een nieuw Rotterdams Stadsdictee in het Stadhuis. Zo’n 45 leerlingen uit de brugklas van het voortgezet onderwijs strijden om de winst. Het belooft een spannende wedstrijd te worden. Dat meldt de gemeente Rotterdam. 

Schrijver Ernest van der Kwast heeft het achtste Stadsdictee geschreven en leest het ook voor. Leerlingen van vmbo-tl/mavo, havo en vwo doen mee.

Fouten 

De jury bestaat dit jaar uit Carrie Jansen (schrijfster), Lena Evora (verhalenverteller en zangeres) en Jeffrey Klavert (docent Nederlands in Rotterdam). Na het nakijken vertellen zij over de meest opvallende zaken en de meest gemaakte fouten. Fouten uit het vorige dictee zijn bijvoorbeeld: verrassend schrijf je met dubbele 'r' en anderen met een 'n' aan het eind, als het verwijst naar personen.

Winnaars 

Drie kandidaten winnen het dictee: een voor het vmbo-tl/mavo, een voor de havo en een voor het vwo. Wethouder Judith Bokhove (jeugd en taal) maakt rond 20.00 uur de winnaars bekend.

Stadsdictee 

Met het Stadsdictee zijn leerlingen op een leuke een leerzame manier met taal bezig. Via voorrondes op scholen zijn de leerlingen geselecteerd die mogen meedoen aan de finale in het Stadhuis. Zij vertegenwoordigen hun school.

De gemeente Rotterdam organiseert ieder jaar het Rotterdamse Stadsdictee. Dat is tussen 18.15 en 19.00 uur via een livestream te volgen via de pagina Raadsinformatie. Iedereen kan meeschrijven en zijn kennis van spelling testen. Het dictee is aan het eind van de avond terug te lezen op de pagina Onderwijs.