Normal_afbeelding1

Niemand draagt voor zijn plezier een helm. Voor de meesten geldt dat als het niet hoeft het ook niet gebeurt. En ook als het wel moet, doen we het niet altijd. Vooral jongeren nemen het risico met enig gemak. Dit is dan ook de doelgroep die het meeste bezwaar hebben tegen het dragen van een helm op de fiets. Natuurlijk, het staat niet bepaald cool – hoewel er zeker een ruime keuze bestaat uit verschillende fietshelmen met verschillende uitstralingen – en je kapsel raakt ervan in de war. Maar juist ook voor scholieren is het belangrijk om een fietshelm te gebruiken. We vertellen waarom.

Dagelijks op de fiets

Over het algemeen zit er niemand zo vaak op de fiets als een gemiddelde scholier. Ze hebben nog geen rijbewijs en een auto en wonen vaak op fietsafstand van hun school, dus de fiets is hét vervoersmiddel om op school te komen. Ook voor andere activiteiten gebruiken scholieren meestal de fiets. Bijvoorbeeld bij het uitgaan of om naar de sportclub te gaan. Dat betekent dat er alle gelegenheid is om een ongeval mee te maken met de fiets. Ook als je goed oplet kan er immers tóch iets misgaan.

Eenzijdige fietsongevallen het vaakst bij jongeren

Uit statistieken wordt duidelijk dat eenzijdige fietsongevallen het vaakst voorkomen bij jongeren. Dat komt niet alleen omdat scholieren veel gebruikmaken van de fiets, maar ook omdat men lang niet altijd even voorzichtig is. Vaak is er te veel aandacht voor vrienden waarmee samen gefietst wordt en te weinig voor het verkeer en de weg. Of men sluit zich te veel af van het verkeer door muziek te luisteren tijdens het fietsen. Sommige jongeren zijn zelfs nog met hun telefoon bezig tijdens het fietsen in plaats van met de weg en het verkeer, hoewel dit sinds enkele jaren beboet kan worden.

Preventie van (hersen)letsel

Een fietshelm is uiteraard bedoeld om letsel aan het hoofd te voorkomen. Uit onderzoek blijf dat de effectiviteit van de fietshelm in de preventie van hersenletsel en letsel aan het hoofd aanzienlijk is. De fietshelm is dus geen symboolpolitiek maar werkt daadwerkelijk, mits je hem natuurlijk correct draagt. Helaas is het zo dat veel gebruikers hem onjuist op het hoofd hebben, waarmee de werkzaamheid vermindert. Als de helm goed gedragen wordt, beschermt hij het brein. Symptomen van een hersenschudding gaan in de meeste gevallen weer weg na een maand, maar ze kunnen ook blijvend zijn. Een helm absorbeert een deel van de klap tegen het hoofd en verkleint de kans op blijvende schade aan het brein. Scholieren hebben hun brein hard nodig en moeten er nog lang plezier van kunnen hebben. Hersenschade kan je leven ernstig beïnvloeden. Dat is een uitstekende reden om toch die fietshelm te dragen.

Wordt het tijd voor een nationale verplichting tot het dragen van een helm op de fiets? In Duitsland bestaat die plicht al, dus zo gek is dat helemaal niet. Wel is de cultuur daar meer gericht op regels en het volgen daarvan dan de onze. Momenteel zijn er helaas nog te veel mensen tegen die verplichte fietshelm, en scholieren maken een aanzienlijk deel uit van die groep. Wellicht zou voorlichting over de risico’s van hersenletsel bij fietsongelukken daar verandering in kunnen brengen. Tot die tijd kan men ook gewoon vrijwillig een fietshelm dragen.