Bovengemiddeld veel klachten op klachtenlijn LAKS op eerste examendag

De klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft op de eerste dag van de centrale eindexamens ruim 31.000 klachten binnengekregen. "Dat zijn er bovengemiddeld veel, zeker voor een niet-coronajaar", aldus een woordvoerster van het LAKS. De meeste klachten gingen over het examen Nederlands voor vwo, gevolgd door het examen Duits voor havo.

Scholieren klaagden dat bij het examen Nederlands de eerste twee teksten te lang waren, wat in combinatie met de vele open vragen leidde tot een stressvol examen waarbij veel moest worden afgeraffeld. Havoscholieren klaagden over het examen Duits dat een van de teksten te "vaag" was, aldus de woordvoerster.

Verder kwamen er net als vorig jaar ook klachten binnen over het havo-examen Aardrijkskunde, vanwege het kaartenkatern dat leerlingen zelf aan elkaar moesten nieten. "Dat zorgde ervoor dat de eerste vijftien minuten van het examen werden verstoord door geluiden van nietmachines. Ook waren het grote vellen die een deel van de tafel innamen", aldus de woordvoerster.

Record

Vorig jaar kreeg het LAKS alleen al in het eerste tijdvak ruim 212.000 klachten binnen. Dat was een record. Volgens de scholieren was dat vooral te wijten aan de gevolgen van de coronapandemie. Leerlingen kwamen tijdens lockdowns thuis te zitten en kampten met stress en onzekerheid.

Door: ANP