Normal_shutterstock_366568778-min

Er zullen waarschijnlijk niet veel mensen te vinden zijn die met een vrolijk en gerust gevoel examens tegemoet gaan. Het is elke keer opnieuw vol stress en spanning voorbereiden en examens oefenen tot het moment van de waarheid daar dan eindelijk is. Als jij jezelf hierin herkent, laat het een troost zijn dat je hier niet alleen in bent en dat er gelukkig wel manieren bestaan om anders naar het examen toe te leven dan verstijfd van angst.

Met deze tips gaat het al een stuk vlotter

Het is volkomen normaal dat je je zorgen maakt als je weet dat er een examen aan zit te komen. Toch kan overmatige spanning ervoor zorgen dat het studeren en concentreren minder vlot lukt en dat je op het moment van het examen zelfs helemaal blokkeert. Door het toepassen van de tips hieronder kan je de rust voor jezelf voor een groot stuk terug vinden.

 

Maak een haalbare planning

Tijdig beginnen studeren, zorgt ervoor dat je op een haalbaar tempo naar het examen toe kan werken. Je kan geen 24 uur per dag studeren, en dat zou trouwens naar opnemen van de leerstof ook geen enkele zin hebben. Maak voor jezelf een studeerplanning op die lang genoeg voor het examen start. In die planning neem je de dagen en uren op waarop je studeert en hou je daar ook aan. Studeren en ontspannen in je planning afwisselen, geeft je de beste resultaten.

 

Maak gebruik van goede samenvattingen

Grote pakken leerstof zijn niet alleen moeilijk te verwerken, ze kunnen je ook moedeloos maken. Door gebruik te maken van samenvattingen waarin de essentie op een begrijpelijke en makkelijk in te studeren manier werd samengevat, zal je sneller vooruit raken in het studeren. Ze helpen je om hoofdzaken en bijzaken van elkaar te scheiden en geen tijd te verspillen

 

Examens oefenen geeft je een geruster gevoel

Examens oefenen geeft je een goed beeld van hoe ver je werkelijk staat en bereiden je op een realistische manier voor op het eigenlijke examen. Het is ook zo dat je door examens te oefenen een beter inzicht krijgt op hoe je het studeren moet aanpakken en hoe de vraagstelling eruit ziet. Op het examen zelf zal het je een vertrouwd gevoel en dus meer rust geven. Je kan examens oefenen tot je zelf het gevoel hebt dat je er klaar voor bent.

 

Zorg voor voldoende rust en ontspanning

Studeren is belangrijk, maar rust en ontspanning zijn dat zeker ook. Een fris hoofd en een heldere geest zijn veel beter in staat de te kennen leerstof op te nemen en voor langere tijd te onthouden. Maak er een gewoonte van om na een aantal uur studeren een pauze in te lassen om even je hoofd helemaal leeg te maken en er daarna weer voluit tegenaan te gaan.

 

Leer relativeren

Het hoeft geen twijfel dat je echt graag voor dat examen wil slagen, maar stel jezelf de vraag of dat nu echt het allerbelangrijkste is. De rust die je zal ervaren als je het examen kan relativeren zal ervoor zorgen dat je op een meer ontspannen manier het examen kan afleggen en meer kans hebt om te slagen.