UNICEF: honderden scholen in Oekraïne door oorlog beschadigd of vernietigd

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn honderden scholen getroffen door luchtaanvallen en beschietingen. Volgens UNICEF zijn ook honderden kinderen omgekomen en kunnen vele duizenden geen onderwijs meer volgen.

In Oost-Oekraïne is een op de zes door UNICEF ondersteunde scholen beschadigd of vernietigd. Schoolgebouwen worden ook wel gebruikt als informatiecentra, schuilplaatsen of voor militaire doeleinden, waardoor kinderen er niet meer kunnen leren.

Metrostations 

Het Kinderfonds van de Verenigde Naties probeert voor gevluchte kinderen zo goed mogelijk onderwijs te bieden. Zo zijn er in Charkov tientallen metrostations ingericht waar kinderen kunnen spelen en leren. Ook buiten Oekraïne werkt UNICEF samen met gemeentes en regeringen om onderwijs voor kinderen te regelen.

Veilige ruimte 

School is volgens de kinderrechtenorganisatie van cruciaal belang voor kinderen die in een crisisgebied wonen. School kan een veilige ruimte bieden en deel zijn van het normale dagelijkse leven. UNICEF maakt zich zorgen over de impact die dit conflict heeft op de Oekraïense kinderen en hun toekomst.

Door: ANP