Weinig belangstelling voor technische opleiding terwijl techneuten nodig zijn

 Aan technisch opgeleid personeel is een groot tekort. Ook de belangstelling voor technische vervolgopleidingen is flink gedaald. “We hebben nog steeds veel last van de traditionele overtuiging dat je beter terecht komt  met een economische opleiding”, aldus Eva Colen van Jet-Net & TechNet. Dat meldt NH Nieuws.

Uit cijfers van Techniekpact blijkt dat het aantal leerlingen dat op de middelbare school een natuurprofiel kiest daalt. Tussen 2017 en 2021 daalde het aantal leerlingen van 53.743 naar 47.432. Dat is een afname van 12 procent.

Fysiek evenement 

Platform Jet-Net & TechNet organiseert vandaag voor het eerst in twee jaar weer een fysieke promotie voor technisch onderwijs in het AFAS Stadion te Alkmaar. Het technische bedrijfsleven gaat proberen om havo- en vwo-leerlingen met workshops over te halen om een technische vervolgopleiding te kiezen.

Bij de stand van Microsoft kunnen de jongeren aan de slag met het maken van een game. Ook kunnen ze daar leren hoe hackers werken. Bij Waternet kunnen ze het werken daar ervaren door chemische proefjes uit te voeren. Tijdens een vorige editie van dit event kon er zelfs met een drone gevlogen worden.

Belangstelling opwekken 

Colen benadrukt dat het niet bij één Career Day blijft. “Het blijkt noodzakelijk te zijn kinderen vaker met techniek in aanraking te laten komen om belangstelling voor een technische opleiding op te wekken.”

Technisch genie 

Het platform Jet-Net & TechNet richt zich op zowel lagere scholen als middelbare scholen. Ook wordt er geprobeerd om leraren te stimuleren. “We proberen leraren duidelijk te maken dat je zelf geen technisch genie hoeft te zijn om toch goede techniekles te kunnen geven”, aldus Colen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk