Zes keer per week trainen voor een mooier lichaam, fitfluencers hebben invloed

De 16-jarige Victor weet tot in detail wat voor soort lichaam hij wil. ‘Een goede omlijning om je borstkassen en een lichte sixpack. Mooie stevige biceps en triceps en mooie beenspieren.” Victor is één van de 6000 tieners die de online vragenlijst van NOS Stories invulden over hoe zij eruit zouden willen zien. Dat meldt de NOS. 

Uit onderzoek onder 15-jarigen blijkt dat jongen die veel en vaak kijken naar filmpjes van fitfluencers meer kans hebben op een eetstoornis en een negatief lichaamsbeeld. Deskundigen maken zich dan ook zorgen over de invloed van deze fitfluencers. Dit zijn vaak afgetrainde bodybuilders en topatleten die hun vaak jonge volgers aanmoedigen om ook keihard te gaan trainen. 

Fitfluencer 

Eén van de bekendste fitfluencers van Nederland is Albert Dervishaj. Hij heeft honderdduizenden volgers op TikTok en Instagram. Op zijn kanalen verteld hij gedetailleerd welke vorderingen hij maakt. In zijn tienerjaren werd hij zelf ‘gefitfluenced’ door Arnold Schwarzenegger en zijn vader. Vanaf zijn veertiende traint Dervishaj voor een perfect lichaam en nu hij dat heeft wil hij andere tieners inspireren. “Ik probeer echt de jeugd te zeggen: steek je tijd en geld en je moeite beter in je lichaam, dan zie je er ook nog eens goed uit, in plaats van je lichaam kapot te maken met drugs en alcohol en andere slechte dingen.”

Sportschool, thuis en buiten 

Fitness is steeds populairder geworden onder tieners. De afgelopen tien jaar steeg het aantal 12- tot 18-jarigen in de sportschool. Uit het onderzoek van NOS Stories blijkt dat slechts de helft van de fitnessactiviteiten in de sportschool uitvoert. Er wordt ook veel thuis en buiten getraind. 

Perfect lichaam 

Van de meer dan 6000 tieners die de vragenlijst invulden, doen er 2.733 weleens aan fitness. Een derde van die groep fitnest zelfs meer dan 6 uur per week.  Meer dan de helft van de tieners gelooft in een perfect lichaam en datzelfde aantal vindt dat zij dat lichaam niet hebben. De belangrijkste reden om te gaan fitnessen is nog steeds dat men vindt dat ze er beter uit gaan zien.

Goede voeding en voldoende rust 

Dervishaj vindt het belangrijk dat jongeren fitnessen op een gezonde manier. “Goede voeding en voldoende rust nemen is heel belangrijk”, zegt hij. “Ik heb zelf meer dan tien jaar getraind om er zo uit te zien. Dat benadruk ik ook wel. Jongeren moeten niet denken dat ze er al na drie maanden zo uit kunnen zien.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk