Scholieren teken de petitie voor behoud van pont bij Nieuwer ter Aa

De Fietsersbond, Wandelnet, Te Voet, Vrienden van de Voetveren, Landelijk Fietsplatform en Actiecomité “Laat ons niet zwemmen” voeren gezamenlijk actie tegen de opheffing van de pont over het Amsterdam-Rijnkanaal door Rijkswaterstaat. Ze zijn een petitie gestart om minister Mark Harbers op andere gedachten te brengen. “Met hun handtekening laten de fietsers en wandelaars zien dat ze hartstikke boos zijn over de plannen van Rijkswaterstaat”, aldus directeur Esther van Garderen van de Fietsersbond. 

Het pontje is van groot belang voor inwoners van Nieuwer ter Aa, omdat in het dorp bijna geen voorzieningen zijn. De pont wordt ook gebruikt door leerlingen die in Breukelen op school zitten en door talloze recreatieve fietsers en wandelaars.

Bezuiniging 

De pont vaart sinds 1888 over het kanaal en de overtocht is gratis. Rijkswaterstaat geeft als reden voor de opheffing dat de overtocht onveilig is, maar dat geloven de organisaties niet. Het lijkt eerder om een bezuiniging te gaan.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat liet in antwoord op Kamervragen helaas weten de opvatting van Rijkswaterstaat te delen, hij ziet geen probleem in het omlopen en omfietsen en vindt dat de gemeente maar zelf moet betalen wanneer er een fietsbrug gewenst is als alternatief.

Onveilige route 

Het opheffen van de pont betekent voor velen een kilometerslange omweg via een onveilige route. “Als de pont echt niet behouden kan blijven, dan moet Rijkswaterstaat zorgen voor een veilig en aantrekkelijk alternatief op deze plek” aldus directeur Ankie van Dijk van Wandelnet.

Door: Nationale Onderwijsgids