Middelbare scholieren maken tijdens pilot 'Nieuws Lokaal' eigen journaal

Tijdens het project ‘Nieuws Lokaal’ volgen middelbare scholieren een stoomcursus lokale journalistiek en maken een jongerenjournaal dat wordt uitgezonden op de lokale televisie. Het project is een initiatief van Beeld en Geluid op school, expert op het gebied van media- en nieuwswijsheid, en NH Media, expert op het gebied van lokale en regionale journalistiek, met als doel jongeren meer te betrekken bij lokale media en hen nieuwswijzer te maken. De succesvolle Hilversumse pilot heeft inmiddels geresulteerd in een allereerste Jongerenjournaal, dat op 11 februari jl. werd uitgezonden via NH Gooi TV. Dit meldt Beeld en Geluid.

Doordat de scholieren tijdens Nieuws Lokaal onder professionele begeleiding zelf als nieuwsredactie aan de slag gaan, doen ze kennis op over de processen en mechanismen ten aanzien van nieuws en journalistiek. Niet alleen ontwikkelen zij zo de vaardigheden om gemotiveerd en weloverwogen journalistieke inhoud te beoordelen en te gebruiken, maar ook om te kunnen reflecteren op hun eigen rol als gebruiker én deler van nieuws. Door in de schoenen van een journalist te stappen, ervaren de scholieren wat het verschil is tussen een willekeurig filmpje op social media en een journalistieke productie op een officieel nieuwsplatform. Bovendien biedt het Jongerenjournaal de kijkers ervan inzicht in wat er leeft onder de jongeren in hun stad en wat hen bezighoudt.

Jongerenjournaal 

De pilot van het project, Nieuws Lokaal Hilversum, vond plaats in het Hilversumse Medialab, waar een klas scholieren van het A. Roland Holst College twaalf weken lang een nieuwsredactie vormde en zelf een journaal maakte. Naast begeleiding van journalisten van NH Media en museumdocenten van Beeld en Geluid op school, kregen de scholieren tijdens het project hulp van studenten aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Zij begeleidden de leerlingen bij het maken van de journalistieke producties en fungeerden als eindredacteur. De vormgeving van de nieuwsitems en het journaal is gemaakt door de studenten van MOOS productiehuis van mbo-college in Hilversum. Deze pilot heeft inmiddels geresulteerd in een allereerste Jongerenjournaal, dat door de jonge makers op 11 februari jl. in Beeld en Geluid werd gepresenteerd aan burgemeester Pieter Broertjes. Het journaal werd tegelijkertijd live uitgezonden via NH Gooi TV en gestreamed via NHGooi.nl.

Lokale omroepen 

De eerste reacties op de pilot zijn zeer positief. Niet alleen de scholieren en docenten van de pilotklas zijn enthousiast, maar inmiddels hebben ook andere lokale omroepen interesse getoond in het project. Nu de pilot succesvol is afgerond, gaan Beeld en Geluid en NH Media onderzoeken hoe het project op grotere schaal kan worden uitgerold.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Beeld en Geluid