Pubers mogen boosterprik halen, maar wel pas na goedkeuring EMA

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar mogen een boostervaccinatie halen, nadat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dat heeft goedgekeurd. Daarna mogen betrokkenen een eigen afweging maken en een boosterprik halen als ze dat willen, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Het EMA komt waarschijnlijk begin maart met een beoordeling. De Gezondheidsraad adviseerde begin februari dat er geen medische redenen zijn om alle jongeren van deze leeftijd een booster aan te bieden. Bij deze leeftijdsgroep is de directe gezondheidswinst van een boosterprik zeer beperkt, ook voor de hoogrisicogroepen. Wel adviseerde de raad om maatwerk mogelijk te maken, zodat jongeren een booster kunnen laten zetten als zij een ernstig immuunprobleem hebben of als ze kwetsbare familieleden hebben. Zeer kwetsbare jongeren komen al in aanmerking voor een oppepvaccinatie.

Booster verplicht in vakantielanden 

Kuipers neemt dat advies over en biedt op dit moment geen boosters aan voor alle jongeren. Maar als de EMA een goedkeurend oordeel afgeeft dan krijgen jongeren "in bredere zin" de mogelijkheid om een boosterprik te halen, als zij dat willen. De minister wijst hierbij ook op de omstandigheid dat soms een booster nodig is om naar een ander land te kunnen reizen of daar toegang te krijgen tot voorzieningen. Sommige landen stellen een booster al verplicht voor een Europees coronabewijs.

Snel beginnen 

De GGD heeft al aangegeven dat ze snel kan beginnen met de boosters als het EMA een positief besluit neemt voor de doelgroep. Kuipers heeft ook het RIVM gevraagd om al te beginnen met de voorbereiding van de boostervaccinaties voor deze tieners.

Toegankelijke en begrijpelijke informatie 

Naar schatting kost de uitvoering ongeveer 6 tot 8 miljoen euro als er een opkomst is van 20 tot 25 procent van de genoemde leeftijdsgroep. Kuipers zegt dat hij ervoor zal zorgen dat er toegankelijke en begrijpelijke informatie komt waarmee jongeren en hun ouders een goede afweging kunnen maken.

Door: ANP