Sportcampus Rotterdam Zuid maakt ruimte voor twee middelbare scholen

Op de Sportcampus in Rotterdam Zuid komt een nieuwe woonwijk met ruim 800 woningen, twee middelbare scholen en een sporthal. De woningen komen op de plek van het voormalig trainingscomplex Varkenoord van sportclub Feyenoord. Dit meldt de gemeente Rotterdam. 

De Sportcampus krijgt verder een verzamelplek voor deelvervoer en andere voorzieningen. De ontwikkeling vindt vanaf 2023 plaats. Voor de eerste 500 woningen is de gemeente op zoek naar een ontwikkelaar die meedenkt over het ontwerp én de realisatie.

Sociale stijgers 

In de nieuwe woonwijk komen verschillende woningtypes in verschillende prijsklassen. De Sportcampus moet een wijk worden die de doorstroom van bewoners uit de omliggende wijken bevordert. Zo komen er sociale woningen voor senioren die toe zijn aan een gelijkvloerse woning en zijn er woningen voor starters. Ook is er plek voor bewoners die moeten verhuizen als hun woning bijvoorbeeld wordt gesloopt. De woningen in het middensegment zijn voor sociale stijgers; mensen die willen verhuizen naar een woning in hun eigen wijk.

Middelbare scholen met sportprofiel 

De nieuwe wijk wordt grotendeels autovrij. Parkeren vindt ondergronds plaats. De buitenruimte wordt zo ingericht dat het bewoners en omwonenden aanmoedigt om te gaan bewegen. Dwars door de Sportcampus komt bijvoorbeeld het Rondje Stadionpark. Een recreatieve route van circa 5 kilometer die de verschillende gebieden van Stadionpark aan elkaar verbindt. Aangrenzend zijn sportvelden te vinden met een actief verenigingsleven. In de wijk komen ook twee nieuwe middelbare scholen met het Onderwijs- en Sportcluster (OSC). Hierbij ligt de nadruk op een sportprofiel.

Sportcampus 

De nieuwe woningen worden duurzaam gebouwd. Daarnaast wordt een belangrijk onderdeel van de Sportcampus de mobiliteitshub. Dit is een centrale plek voor onder andere deelvervoer, zoals deelfietsen en deelauto’s. Ook andere wijkfuncties krijgen hier een plek, zoals een pakketafhaaldienst, een kinderdagverblijf en werkplekken.

De gemeente is inmiddels gestart met een aanbesteding om het gebied met een projectontwikkelaar vanaf de tekentafel te ontwikkelen. Volgens wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) is dat nieuw. 'Het ontwerp én de realisatie doen we in co-creatie. Dat is anders dan bij een reguliere uitvraag waar we aan ontwikkelaars vragen om een plan of ontwerp te realiseren.'

Ontwikkelaars kunnen zich inschrijven tot 21 maart 2022. De gemeente neemt na de zomer van 2022 een besluit. Met de bouw van de eerste 85 woningen in het middensegment verwacht de gemeente te starten in 2023.

Opening voor januari 2025

De ontwikkeling van het Onderwijs- en Sportcluster met twee nieuwe middelbare scholen is al gestart.  Eind mei 2021 is een ontwerpteam geselecteerd, die is gestart met het bouwrijp maken van de locatie. De opening staat op de planning voor januari 2025.

Door: Nationale Onderwijsgids