Week 1: Basisonderwijs gaat weer open, tips over Esmee (14) en naaktfoto's

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Basisscholen blij dat ze weer open mogen, maar langetermijnstrategie is nodig

Basisscholen zijn blij dat ze weer open mogen na de kerstvakantie, laat de PO-Raad weten, maar de sectororganisatie noemt het wel "van belang dat we beter voorbereid zijn". Een langetermijnstrategie is noodzakelijk, vindt voorzitter Freddy Weima. Dat vinden ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs. De AOb noemt het "goed voor alle leerlingen" dat ze weer naar school kunnen, maar "blijft zich erover verbazen" dat het bijvoorbeeld nog steeds niet overal is gelukt om schoolgebouwen goed te ventileren.

 

Dinsdag: OM: 32-jarige verdachte kende Esmee (14) van het turnen, blijft langer vastzitten

De 32-jarige man die is aangehouden in verband met de dood van een 14-jarig meisje in Leiden blijft de komende veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Den Haag maandag bepaald, meldt het Openbaar Ministerie.

 

Woensdag: Honderd tips over 14-jarige Esmee in Leiden na Opsporing Verzocht 

De politie heeft honderd tips binnengekregen over de 14-jarige Esmee die op oudejaarsdag dood werd gevonden in Leiden. Deze tips volgden op een uitzending dinsdagavond van het tv-programma Opsporing Verzocht. Woensdagochtend stond de teller nog op tien tips. In het programma zei de politie "dringend" op zoek te zijn naar meer informatie, onder meer over de nog niet gevonden fiets van het slachtoffer.

 

Donderdag: Lockdown stapje voor stapje opheffen vindt hoogleraar geneeskunde Levi

Het kabinet zou de lockdown weer stapsgewijs moeten opheffen omdat mensen niet erg ziek worden van de omikronvariant van het coronavirus, zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi.

 

Vrijdag: Kinderen uit groep 7 en 8 verspreiden soms naaktfoto's van leeftijdsgenootjes 

Kinderen die in groep 7 en 8 van de basisschool zitten, dus van ongeveer 10, 11 en 12 jaar oud, delen soms al naaktfoto's van leeftijdsgenootjes met elkaar. Dat concluderen bureau DUO Onderwijsonderzoek en Advies en het journalistieke platform Pointer van KRO-NCRV. Zij hebben samen een enquête uitgevoerd onder medewerkers van basisscholen en middelbare scholen.

Door: Nationale Onderwijsgids