Ab Osterhaus: 'Boosterprik voor iedereen, ook voor schoolgaande kinderen'

Viroloog Ab Osterhaus vindt de oproep van de Europese gezondheidsministers om voor 1 februari een boosterprik te nemen een verstandig besluit. De eerder genomen prikken verliezen anders te veel hun werking. En kans op besmettingen met bijvoorbeeld de omikron-variant is ook heel groot. “Geef iedereen een boosterprik en neem daarin ook de kinderen mee”, aldus Osterhaus. Dit meldt NPO Radio 1.

Deze week kwam aan het licht dat als je geen extra prik laat zetten je QR-code vervalt. Tenzij je een negatieve PCR-test of herstelbewijs laat zien. Osterhaus snapt deze afspraak heel goed. “Bij oudere mensen neemt de bescherming van de vaccins na een half jaar af.”

Versoepelingen

“In september hadden we het gedonder dat we zogenaamd weer allemaal op vakantie konden. Alles was weer over. In die tijd zijn er allerlei versoepelingen doorgezet waar we nu de prijs voor betalen.”

Boosterprik voor kinderen 

Osterhaus verwacht wel dat COVID-19 in kracht gaat afnemen en dat alleen risicogroepen nog jaarlijks een prik nodig hebben. Alleen tijdens deze eerste boosterprik zouden dus gelijk kinderen meegenomen moeten worden, want anders moeten de scholen straks weer dicht. 

Door: Nationale Onderwijsgids