'Oma is een avatar' van HNTjong gaat over verdriet en de wereld van het internet

Oma is een avatar is een visuele voorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar gemaakt door HNTjong en Eva Line de Boer. Deze voorstelling gaat over twee vriendinnen die, om het verdriet van hun overleden oma een plek te geven, online op zoek gaan naar een digitale oma en komen manieren en rituelen van afscheid nemen tegen. Ze gaan op avontuur en ontdekken wat doodgaan en online voortbestaan betekent. Een dynamische voorstelling met muziek van Willem de Bruin (The Opposites) en een vijfkoppige cast met Paul Kooij, Dennis Rudge, Ayisha Siddiqi, Tine Cartuyvels en Rodríquez van der Zee. De voorstelling gaat op 29 januari in première in Theater aan het Spui en is daarna in de Nederland theaters te zien. Dit meldt het Nationale Theater. 

Deze mozaïekvoorstelling volgt het verhaal van twee beste vriendinnen Zoë & Amani. Beide zijn ze hun oma verloren en duiken ze in de digitale wereld. Tijdens hun online zoektocht naar rituelen en vormen van afscheid nemen in verschillende culturen raken ze de weg krijgt op het internet en begint het verhaal pas echt. De vriendinnen laten zich inspireren en verzamelen verschillende onderdelen om een avatar van oma vorm te geven. Ze hebben niet door dat ze met deze zoektocht al heel goed op weg zijn om afscheid te nemen.

De wereld van het internet 

Het team dat eerder Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie maakte bij HNTjong keert terug voor deze coproductie: Oma is een avatar (8+). Wederom brengt regisseur Eva Line de Boer de wereld van het internet tot leven. Deze keer ontwikkelt Willem de Bruin liedjes voor de voorstelling i.s.m. Harpo ’t Hart. De cast bestaande uit: Tine Cartuyvels, Rodríquez van der Zee, Ayisha Siddiqi, Dennis Rudge en Paul Kooij brengt diverse karakters tot leven in een dynamisch visueel decor. De afgelopen weken is schrijver Yentl van Stokkum onderzoek gaan doen en zal diverse scenes schrijven voor in de voorstelling.

Willem van The Opposites 

In deze muzikale voorstelling zitten gloednieuwe liedjes van Willem de Bruin (The Opposites - winnaar Edison Pop Oeuvreprijs 2021). In februari 2022 geeft Willem na 8 jaar voor het eerste weer een show met The Opposites. Samen met Harpo 't Hart schrijft hij liedjes en zal hij o.a. de stem van de kat Fireball vertolken in de voorstelling. Daarnaast zal meervourdig Edison winnares Denise Jannah de stem van oma vertolken in de voorstelling.

Fascinatie voor dood en internet 

Eerder regisseerde Eva Line de Boer de voorstelling Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie met succes bij HNTjong. Voor dit project gaan ze een stap verder en produceren samen de voorstelling. HNTjong bestaat sinds 2013 en maakt alle jeugd en jongerenvoorstellingen bij Het Nationale Theater onder artistieke leiding van Noël Fischer. Het theatergezelschap maakt zowel voorstellingen voor de grote als kleine zaal en zowel voor kinderen als voor Young Adults. Eva Line de Boer is een theatermaker met een grote fascinatie voor de dood en het internet. Sinds haar afstuderen in 2014 maakt zij eigen werk waarvoor zij de Ton Lutz Award voor de meest veelbelovende afstudeerregie ( Euphoria , 2014) en de de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs ( Dit gebeurt allemaal tegelijk , 2016) ontving. In Oma is een avatar combineert ze de twee grote thema’s de dood en het internet tot een avontuurlijke jeugdvoorstelling.

Op tour 

Oma is een avatar gaat in première op 29 januari in Theater aan het Spui en is te zien tot en met 13 maart 2022. De voorstelling zal te zien zijn in o.a.: Amsterdam, Haarlem, Roosendaal, Assen, Rosmalen, Arnhem, Dordrecht, Rotterdam, Hengelo, Hoorn, Utrecht, Houten, Eindhoven, Zaandam en Den Haag.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Nationale Theater