16-jarige zorgt voor toiletkastje met gratis maandverband en tampons

Bijna een op de tien meiden en vrouwen heeft soms niet genoeg geld voor maandverband of tampons. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Afgelopen schooljaar misten daardoor 53.000 meisjes soms een of meerdere dagen school. 

Verschillende scholen in Nederland bieden onder andere daarom gratis menstruatieproducten aan. Leerlinge Yente Verweij (16) nam, samen met haar biologiedocente, het initiatief voor kastjes met gratis maandverband en tampons op de toiletten van school. Sinds deze zomer kunnen leerlingen die het nodig hebben de producten pakken. “Het is vooral een hulpmiddel in nood”, zegt Yente. “Als je het niet kan betalen, of als je het vergeten bent, is het er. Dan hoef je niet vol gêne vriendinnen te vragen om maandverband of bijvoorbeeld langs te conciërge te gaan.”

Enige gemeente van Nederland 

De gemeente Amstelveen bekostigt, als enige gemeente in Nederland, de menstruatieproducten op drie middelbare scholen. Het gaat om een proef. “Het college vindt het belangrijk dat jongeren op geen enkele manier worden belemmerd in het volgen van onderwijs”, laat een woordvoerder van wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA, zorg en welzijn) weten.

Lees hier het interview met Yente en de gemeente Amstelveen

Door: Nationale Onderwijsgids / Marjolein Kooyman