Tijdens het Jeugddebat Flevoland debatteren jongeren met Statenleden

Op woensdag 1 december 2021 zetten ongeveer 20 jongeren ‘hun’ politici op scherp tijdens het Provinciaal Jeugddebat Flevoland. Vanwege de coronamaatregelen is het debat dit jaar besloten. In het provinciehuis debatteren de jongeren met verschillende Statenleden. Van de deelnemende jongeren worden er 12 geselecteerd voor het 27ste Nationaal Jeugddebat in Den Haag. De Nationale Jeugdraad (NJR) en provincie Flevoland organiseren het Provinciaal Jeugddebat elk jaar. Dit meldt de provincie Flevoland. 

De provinciale politiek beslist veel voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren van zich laten horen. De deelnemers confronteren tijdens het Jeugddebat verschillende Statenleden over onderwerpen die er voor hen toe doen. Gedeputeerde Jop Fackeldey over het Jeugddebat: “Het is heel belangrijk dat jongeren van zich laten horen, zodat ook zij gehoord worden door de politiek. Jongeren hebben de toekomst en ze hebben vaak ontzettend frisse ideeën. Tijdens het Jeugddebat is het mooi om te zien hoe betrokken deze jongeren zijn bij belangrijke onderwerpen voor Flevoland en Nederland.”

Debatteren over klimaat en woningbouw

Vervolgens gaan de jongeren in debat met Statenleden Sylvia Kers (PvdD), Bryant Heng (ChristenUnie), Chris Jansen (PVV) en Arief Khedoe (DENK). De jongeren debatteren over actuele provinciale onderwerpen. Bijvoorbeeld het klimaat en de woningbouwopgave. Deelnemende scholen zijn onder andere Helen Parkhurst, Baken Park Lyceum en Trinitas Gymnasium uit Almere. Ook RSG Levant uit Zeewolde doet mee.

27ste Nationaal Jeugddebat 

Niet alleen de jongeren uit Flevoland laten hun stem horen. NJR organiseert ook in alle andere Nederlandse provincies debatten. Door mee te doen aan het Jeugddebat in de provincie, maken jongeren kans op deelname aan het 27ste Nationaal Jeugddebat in Den Haag. Dit debat vindt in april 2022 plaats in de Tweede Kamer. Tijdens het Nationaal Jeugddebat gaan 12 jongeren per provincie, dus in totaal ongeveer 150 jongeren, in debat met ministers en staatssecretarissen.

Door: Nationale Onderwijsgids