Onderzoek: Groningse scholieren doen het vaakst aan sexting

3,5 procent van de middelbare scholieren in Nederland doen aan sexting. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de GGD's en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit melden Dagblad van het Noorden en VPNgids.nl. 

Onder sexting wordt het versturen van seksueel getinte berichten of pikante foto's verstaan. Ook erotische video's worden verstuurd, vaak via de mobiele telefoon. Van alle provincies bij elkaar pakken de Groningse scholieren het vaakst (5,1 procent 1 op de twintig scholieren) hun mobiele telefoon erbij. Op gemeentelijk niveau steekt de gemeente Enkhuizen er boven uit. 1 op de 13 scholieren zegt aan sexting te doen. 

Meisjes doen vaker aan sexting

Uit het onderzoek van VPNGids komt naar voren dat meisjes iets vaker seksueel getinte berichtjes sturen (3,7 procent) dan jongens (3,2 procent). Ook zijn er verschillen qua opleidingsniveau. Op het vmbo stuurt 1 op de 23 leerlingen erotische berichtjes, terwijl op de havo 1 op 32 scholieren dat doet. Van de vwo-leerlingen zegt 1 op de vijftig leerlingen aan sexting te doen. 

Corona geen invloed 

Om erachter te komen hoeveel Nederlandse jongeren aan sexting doen, zijn cijfers van verschillende GGD's en het RIVM naast elkaar gelegd en geanalyseerd. Het gaat om de meest recente cijfers, afkomstig uit 2019. De invloed van de coronamaatregelen is daarom nog niet terug te zien in deze sexting-cijfers.

Door: Nationale Onderwijsgids